Juli 12, 2018

Tips: Identiteitsdiefstal voorkomen

Het lijkt wel alsof identiteitsdiefstal elke dag in het nieuws is … en dat is het ook. Fraudeurs richten hun pijlen op particulieren en bedrijven als nooit tevoren, daarom is het ook zo belangrijk dat iedereen weet hoe identiteitsdiefstal voorkomen kan worden.   

Identiteitsdiefstal is het verzamelen van andermans persoonlijke informatie voor criminele doeleinden. Bij identiteitsfraude geeft iemand zich uit voor iemand anders en maakt hij of zij daarbij misbruik van een pinpas, creditcard of andere informatie. Bescherm uzelf en maak het voor fraudeurs zo moeilijk mogelijk om van u een slachtoffer te maken.

10 manieren om identiteitsdiefstal te voorkomen:

1. RUIM OP

Een Clean Desk Policy thuis en op het werk houdt in dat vertrouwelijke informatie niet open en bloot blijft liggen en door wie dan ook kan worden gestolen. Sorteer uw documenten en bewaar ze veilig achter slot en grendel.

2. NEEM MINDER IDENTITEITSDOCUMENTEN MEE

Neem alleen de identiteitsdocumenten en pasjes mee die u echt nodig hebt. Dieven zijn het meest geïnteresseerd in sociale-zekerheidsinformatie (BSN) en creditcards. Maar om het even, elk identificatiedocument kan een fraudeur helpen een vals profiel op te stellen. 

3. BEVEILIG UW ELEKTRONICA

Installeer firewalls, antispyware en andere cyberbeveiliging op al uw apparaten. Houd software en systemen up-to-date en beveiligd.

4. GA SLIM OM MET SOCIALE MEDIA

Personen die actief zijn op sociale netwerken lopen een hoger risico dat hun account wordt overgenomen via de persoonlijke gegevens die ze delen op allerlei digitale platformen. Post geen vertrouwelijke informatie, controleer uw beveiligingsinstellingen en accepteer nooit een vriendschapsverzoek van iemand die u niet kent. 

5. HOUD UW FINANCIËN GOED IN HET OOG

Controleer uw bank- en andere rekeningen regelmatig op ongeoorloofde wijzigingen, kosten of geldopnames. Activeer indien mogelijk de waarschuwingsmeldingen van uw account. Uit de “Identity Fraud Study” is gebleken dat consumenten die geen grote online aanwezigheid hebben pas veel later (na meer dan 40 dagen) fraude opmerken en met veel hogere fraudebedragen worden geconfronteerd.

6. BESCHERM UW PINCODES EN WACHTWOORDEN

Wanneer u financiële transacties verricht aan geldautomaten, kassa’s en op draagbare apparaten, zorg dan dat niemand kan meekijken. Voer gevoelige transacties alleen maar uit op een beveiligd netwerk. 

7. LAAT U NIET 'PHISHEN'

Reageer nooit op onverwachte verzoeken via de telefoon, een e-mail of online om persoonlijke informatie te delen. Het kan een poging tot phishing zijn en door een bijlage te downloaden of op een link te klikken, haalt u misschien wel een virus binnen.   

8. SHOP SLIM ONLINE

Uit de studie bleek dat personen die online shoppen meer risico lopen om slachtoffer te worden van fraude. Maak gebruik van identificatie op twee niveaus, gebruik sterke wachtwoorden en log altijd in via een beveiligd netwerk.

9. VERMIJD VUILNISSNUFFELAARS

Alle papieren documenten die niet langer nodig zijn, moeten op een beveiligde manier worden versnipperd en vervolgens gerecycled door een betrouwbaar documentvernietigingsbedrijf. 

10. BEWAAR GEEN OUDE HARDE SCHIJVEN

Leg geen voorraad verouderde computers of mobiele apparaten aan. Ook die moeten op een beveiligde manier worden vernietigd met behulp van een een documentvernietigingsbedrijf.

Maak vandaag een start met het beschermen van uw bedrijf

Wilt u meer weten hoe wij u kunnen helpen bij het beschermen van uw vertrouwelijke papieren documentenarchief en harde schijven? Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvende offerte en een gegevensbeveiligingsonderzoek.